Klanten geven ons: 8.7
050 - 36 000 60 |

Examens

Theorie examen A (motor)

Niet alle verkeersregels voor auto en motor zijn gelijk. Er zijn een aantal kenmerkende verschillen. Juist daarom moet je als aankomend motorrijder een apart theorie-examen voor de categorie A afleggen.

AVB - voertuigbeheersing

Het motorexamen Voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit twaalf oefeningen, die zijn ingedeeld in vier clusters. Op je examen doe je er zeven. Vier oefeningen zijn verplicht, de overige drie kiest de examinator uit.

Cluster Bijzondere verrichtingen Keuze of verplicht
1 Lopend achteruit parkeren Verplicht
2 Langzame slalom Verplicht
  Denkbeeldige acht Keuze
  Halve draai Keuze
  Stapvoets rijden Keuze
  Wegrijden uit (parkeer)vak Keuze
3 Uitwijkoefening Verplicht
  Snelle slalom Keuze
  Vertragingsoefening Keuze
4 Noodstop Verplicht
  Precisiestop Keuze
  Stopproef Keuze

AVD – verkeersdeelname

Bij het motorexamen Verkeersdeelneming (AVD) laat je zien aan de examinator dat je je volgens de geldende regels op een veilige manier soepel door het verkeer voortbeweegt.

Eigen Verklaring

Bij het examen aanvraag hoort een Eigen verklaring, een formulier met een aantal vragen over jouw gezondheid. Dit is noodzakelijk voor de aanvraag van je praktijk examen. De Eigen verklaring kun je zelf via mijn.cbr.nl versturen naar het CBR. Je logt in met jouw DigiD en betaalt via iDEAL, wanneer dit niet mogelijk is kunnen wij de eigen verklaring voor je aanvragen (in dit geval komen er wel administratie kosten overheen). Moet je één of meer vragen met ‘Ja’ beantwoorden? Dan is onderzoek door een arts nodig.

Het examen

Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen (BARVOS) bij de examenmotor.

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op jouw kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Direct na afloop van het examen vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

BARVOS

Om de onderhouds- en controlepunten voor de motor makkelijk te onthouden, is het volgende ezelsbruggetje bedacht: BARVOS. Dit staat voor:

  • Banden
  • Aandrijving
  • Remmen
  • Verlichting
  • Olie
  • Spiegels

 

Informatie aanvragen

Waarom 1-2 Ride?

>> GEEN WACHTRIJEN, DUS METEEN LESSEN
>> EIGEN AVB EXAMEN TERREIN
>> ALTIJD LES PER 2 UREN

Wilt u ook het motorgevoel ervaren?